NE NATO
 
Dnevi proti NATU
od 7. do 10. novembra 2002
v Ljubljani
     
PROGRAM:

četrtek, 7. november

petek, 8. november
sobota, 9. november
NOVICE
POVEZAVE
 
NOVICE

FotoGalerije:

- Slike iz vseh treh dni NE NATO dnevov, lahko vidite tukaj.

- Slike na spletni strani BU, tukaj.

"Zaključek" NE NATO dnevov?

Ne NATO dnevi, ki so potekali od 7. - 9. novembra so se zaključili s Pohodom za mir na katerem se je zbralo preko 1000 ljudi.

Spektakel v mestu: en la próxima stación: entrada liberta(d) je v četrtek 7. novembra prinesel nepričakovano. Pester program uličnega teatra (predstava "Pasja Radost" v izvedbi primitivčkov na Šuštarskem mostu), ulične animacije (gledališče Ane Monro), teatra (študenti AGRFT s predstavo "Vojček"), žonglerskih spretnosti in bobnečih ritmov (Izraelke na krilih Ritma) sta na tovornjaku spremljali DJ Mo in Samabi. Vrjunec spektakla je napovedal transparent, ki je padel iz 5 nadstropja bloka na Prešernovi ulici, ter končno še pojoča terasa, na kateri so zaigrali Zaklonišče Prepeva in Elvis Jackson. Bobnars United so pozvali proti vojni v Iraku, sledila so podpora in predstavitev stališč vidnih osebnosti iz javnega in akademskega sveta: dr. Boris Brumen (FF), dr. Rastko Močnik (FF), Miha Zadnikar, Boris Kobal, dr. Janez Peršič (FF). Ko je padel mrak je ozračje ob spremljavi DJ Irvane razvnela ognjena predstava, po bližnjih stavbah je odseval svetlobni napis Entrada Libertad (postaja Svoboda), ki je v dveh besedah povzel sporočilo dneva.

Spektakel, ki se je prižgal ob 12.30 izpred Bavarskega dvora in se odvil skozi različne točke (na Kongresnem trgu, pred Namo, na Šuštarskem mostu, pred zgradbo parlamenta) doživel vrhunec na pojoči terasi nasproti kidričevaga spomenika in se zaključil s koncertom fenomenalnih Pridigarjev in Muškat Hamburg ter zaključnimi ritmi DJja Vuka pred zgradbo vlade ob 18.00, je vzpodbujalo pomladno vreme, večerni mraz pa so razbili nočni performerji.

8. novembra se je Prešernov trg prelevil v pravi govorniški kotiček kjer je vsakdo lahko izrazil svoje mnenje o NATU. Ob glasbi, bobnanju, žongliranju, in ognjenem performansu je Prešernov trg od 13.00 do 18.00 postal prostor svobodne diskusije in tvornica argumentov ter alternativ militarizmu NATO pakta. Med govorci so bili člani društva Curriculum Vitae iz Gimnazije Šentvid, Nikolai Jeffs, Ida Rebula ter številni aktivisti in aktivistke.

V soboto 9. novembra, na mednarodni dan boja proti fašizmu je za zaključek Ne NATO dnevov ulice Ljubljane napolnil Pohod za Mir. Pod geslom "Ne NATO – mir nam dajte!" se je na Pohodu zbralo preko 1000 ljudi različnih starosti, od najstnikov, ter srednjih in starejših generacij, staršev z otroci, profesorjev, intelektualcev, znane osebnosti iz sveta umetnosti in pripadniki NOB, ki so zastavili svoja telesa za sporočilo miru in nenasilja, proti vsakršni vojni in proti militarizmu. Kot prvi je navzoče na Kongresnem trgu ogovoril Ignacij Gregorač, borec NOB, pripadnik gibanja Slovenska pot, sledil je govor Ide Rebula ter pevski zbor. S Kongresnega trga se je krenilo po Slovenski cesti, preko Aškerčeve mimo italijanske ambasade, na Prešernovo mimo vlade, Ministrstva za zunanje zadeve do cestne zapore pred ameriško ambasado. Tam so aktivisti s "tekom na barikade" simbolično prikazali, kje se v tem trenutku odloča o prihodnosti prebivalcev in prebivalk Slovenije. Pohod je na tovornjaku spremljala zasedba hiphoperjev in Djjev. Pred zgradbo parlamenta je spregovoril Rastko Plohl, zastopnik Neodvisnega Sindikata Slovenije, ter dr. Andrej Detela čemur je sledil performans NATO boga, ter performans, ki je ironiziral klečeplazenje dr. Dimitrija Rupla in cele slovenske politične elite pred interesi vodilne svetovne vojaške sile. Med gesli proti NATU, proti vojni, za mir, svobodo in pravico so bili (Ne NATO, ne NATO - Mir nam dajte; Ne NATO - svobodo, Mednarodna solidarnost, Reci NE NATO ...). Povorka se je odpravila na Prešernov trg, kjer je znani pesnik in komedijant Roza, navzočim recitiral svojo poezijo. Ob zvokih glasbe, ognjenega performansa, pijače in obroka, ki ga je pripravil kolektiv Hrana, ne bombe, se je Pohod v pozitivnem vzdušju sklenil okoli sedemnajste ure.

Trije dnevi nasprotovanja vojaškemu ustroju NATO, so pokazali, da obstaja veliko število ljudi, ki se s samovoljnimi odločitvami vladajočih elit ne strinjajo. Hkrati je potrebno dodati, da so bili udeleženci teh dni le majhen del zelo širokega nasprotovanja vstopu Slovenije v zvezo NATO. Skozi dogajanja teh dni in tista na drugih ravneh, na drugačne načine se je v zadnjih mesecih pokazalo, da alternativa vojni obstaja. Ta daje prednost človeku, njegovemu kulturnemu in umetniškemu potencialu, njegovi kreativnosti, solidarnosti in spoštovanj narave. Trije dnevi, ki so se odvili v mirnem vzdušju, so se pridružili ostalim iniciativam, ki so že našle alternative militarizmu in vojnam in vedo, da je drugačen svet mogoč in potreben.

Prvi koraki so za nami, a pot se nadaljuje ... za svobodo!